Underhållning och resor

Tycker du att det allra bästa med att åka utomlands är shoppingen? Kulinariska nyheter, vackra vyer och temperaturer som tillåter annat än varmaste jackan i all ära, men det allra  bästa med att åka utomlands är ändå att undersöka exakt hur många fynd du kan göra! I ärlighetens namn blir det en hel del. Om det är någon gång man ska unna sig lite extra när det kommer till shopping, så är det ju ändå definitivt när man är på resa och har chans till att hitta riktigt unika saker! Även som de stora och välkända till exempel klädkedjorna finns i de flesta städer idag, kan det ändå mycket väl hända att sortimentet till viss del skiljer sig från det du är van vid hemifrån! Även här går det alltså att göra unika fynd.

Vill man lägga ner lite mer tid och energi på sin fyndjakt finns det förstås alltid de mindre butikerna, marknaderna och kanske antikvariaten! Dessa är riktiga vattenhål för den fyndsugne, där kan du många gånger inte bara hitta helt unika saker som både är nyproducerade och/eller secondhand, du kan också hitta saker som faktiskt är antika! Speciellt marknader är oftast något som man som turist sällan ångrar att man prioriterade in ett besök till. Eller rentav två besök.

Upplev den lokala marknadsplatsen!

Ofta finns det även möjligheter att pruta på marknader. Detta är något vi kanske inte är vana vid hemifrån, så det kan ta sin tid att komma in i vanan. Även om de flesta försäljare säkerligen är vana vid utländska turister och förhoppningsvis kan en del engelska, kan det vara bra att plugga in vad några av de vanligaste valutorna heter på språket som talas i det land du är. Detta underlättar både för dig som kund, och för försäljaren. Vem vet, kanske går prutningen extra bra när försäljaren upptäcker att du faktiskt ansträngt dig och lärt dig några ord på hennes eller hans eget språk!
Är du osäker på om det egentligen är läge att pruta? Ett tips är att känna av stämningen, och försöka kolla in hur andra omkring dig gör. Verkar folk omkring dig pruta, det vill säga föra små diskussioner med försäljarna? Då kan det vara läge att göra det samma, eftersom många priser som försäljaren först uppger i själva verket är inklusive prutmån. Detta innebär att om du inte prutar kommer du att få betala ett rejält överpris. Få försäljare tar illa upp på riktigt om man försöker sig på att pruta eftersom det är så pass vanligt förekommande, tvärtom förväntar de sig många gånger att du gör just det.
Självklart är lagom ändå bäst, inget fynd är värt att råka i gräl över, hur åtråvärt det än må vara.